Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 άνοιξαν οι πύλες της καινοτομίας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή!
04/10/2023ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΔΙΑΝΥΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ.
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ,ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ!
Με εξαιρετική επιτυχία και σε πανηγυρική ατμόσφαιρα έλαβε χώρα η εκδήλωση «Οι Πύλες της Καινοτομίας είναι έτοιμες ν’ ανοίξουν πάλι…»,την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023,στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας σε συνεργασία με το Μαθητικό Δίκτυο «Ατίθασα Πινέλα». Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Έφης Αιλιανού-Κυριλλοπούλου, της Ντίνας Αιλιανού-Τσίγκου και της Πηνειώς Κυριλλοπούλου-Σκαλτσούνη, τριών γυναικών που άφησαν το στίγμα τους στην Ανδρίτσαινα και αγκάλιασαν τα σχολεία του μαθητικού δικτύου «Ατίθασα Πινέλα» για 15 χρόνια.
Χαιρετισμούς απηύθυνε εκ μέρους της οικογένειας της Πηνειώς Κυριλλοπούλου-Σκαλτσούνη και της Έφης Αιλιανού-Κυριλλοπούλου ο κ. Δημήτρης Σκαλτσούνης, Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας. Εκ μέρους της οικογένειας Ντίνας Αιλιανού-Τσίγκου, η κ. Αγγελική Τσίγκου, Αρχιτέκτονας, εκ μέρους της Βιβλιοθήκης της Βουλής η κ. Μαρία Κούλη, Ιστορικός, στέλεχος του τμήματος Μπενακείου βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων και εκ μέρους του Λαογραφικού Μουσείου Ανδρίτσαινας η κ. Ελένη Αγγελοπούλου, Φυσικός, γραμματέας του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ανδρίτσαινας
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου«Κυψέλη – STEAM εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Πάμε Μουσείο;»,την ξενάγηση στο «Αγαθοφρόνειο Εικονικό Μουσείο – Μια ψηφιακή ματιά στο 1821»και τα εγκαίνια του STEM Εργαστηρίου «Ντίνα Αιλιανού–Τσίγκου».
Στο πρώτο μέρος έγινε παρουσίαση του STREAM εκπαιδευτικού προγράμματος «Πάμε Μουσείο;», το οποίο υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2021-2022 με τη συμμετοχή 10 σχολικών μονάδων της Ηλείας, Αττικής και Θεσσαλονίκης και ήταν αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το βιβλίο «ΚΥΨΕΛΗ», έκδοση της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, το οποίο περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή του ανωτέρω επετειακού προγράμματος και είναι ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να υλοποιήσουν καινοτόμα STEMπρογράμματα. Στη συνέχεια ακολούθησε η πρωτότυπη ξενάγηση στο «Αγαθοφρόνειο Εικονικό Μουσείο– Μια ψηφιακή ματιά στο 1821», με τίτλο «Αντίδωρο λοιπόν η ποίηση, χρέος λοιπόν η τέχνη;» με συνοδό την ποίηση της Έφης Αιλιανού, μέσα από εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας.
Στο δεύτερο μέρος με τίτλο «Πήρες μαζί σου τις αναμνήσεις…»οι εκπαιδευτικοί του μαθητικού δικτύου «Ατίθασα Πινέλα» μοιράστηκαν με τους προσκεκλημένους στιγμές και συγκινήσεις από το παρελθόν με τα τιμώμενα πρόσωπα. Επίσης, παρουσιάστηκαν αποσπάσματα των εκθεμάτων του εικονικού μουσείου (βίντεο, δημιουργική γραφή).
Στο τρίτος μέρος με τίτλο «Οι Πύλες της καινοτομίας είναι έτοιμες ν’ ανοίξουν πάλι…» , άνοιξαν επίσημα οι πύλες του STEMΕργαστηρίου «Ντίνα-Αιλιανού-Τσίγκου», εγκαινιάζοντας τη νέα σύγχρονη εποχή για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας. Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν σε εξέλιξη τον 3Dεκτυπωτή να εκτυπώνει αναμνηστικά της Βιβλιοθήκης.
Την προηγούμενη ημέρα, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, η παιδική λέσχη ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης ήρθε σε επαφή με εφαρμογές της 3Dεκτύπωσης μέσα από κατάλληλα σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εκπαιδευτές/τριεςτον κ. Μιχάλη Τερεζάκη, την κ. Ευανθία Κοντογούρη, τον κ. Χρήστο Αλεξανδρόπουλο, την κ. Παρασκευή Θεοφανίδου και την κ. Πολυτίμη Θεοδωρίδου. Το πρόγραμμα συντόνισε η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης η Δρ Σταματία Κοτρέτσου.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους δωρητές, τα μέλη του Μαθητικού Δικτύου «Ατίθασα Πινέλα» και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Ανδρίτσαινας που στηρίζουν ενεργά τις δράσεις μας.