ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΦΙΛΙΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ
03/04/2024Η παιδική λέσχη ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας «Οι μικροί ταξιδευτές», συμμετείχε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, τιμώντας την μνήμη του Δανού συγγραφέα παραμυθιών Hans Christian Andersen. Η ημέρα γέννησης του συγγραφέα καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το 1966, από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒΒΥ), με σκοπό να συμβάλλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Το βιβλίο «Το καπέλο του καλλιτέχνη Βίνσεντ Βαν Γκογκ», της Φίλιας Δενδρινού πρωταγωνίστησε στην παιδική λέσχη ανάγνωσης της βιβλιοθήκης, τον μήνα Μάρτιο. Με αφορμή αυτό το βιβλίο, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με σημαντικά έργα διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών-ζωγράφων και ενεπλάκησαν σε ποικίλες δραστηριότητες. Η συγγραφέας του βιβλίου κ. Φίλια Δενδρινού επικοινώνησε αρχικά με τα παιδιά ηλεκτρονικά, με ένα αποκαλυπτικό μήνυμα, στο οποίο εξηγούσε, γιατί διάλεξε ως πρωταγωνιστή «ένα ιπτάμενο καπέλο». Η συγγραφέας έγραψε: «Αγαπητά μου παιδιά, καλή σας ημέρα! Ένα βιβλίο, όπως ξέρετε μπορεί να είναι ένας καλός φίλος. Γιατί μας κάνει να ονειρευτούμε, να ταξιδέψουμε, να ανακαλύψουμε, να μάθουμε. Κι εγώ αισθάνομαι μεγάλη χαρά που σήμερα γνωρίσατε το δικό μου βιβλίο κι εύχομαι να σας άρεσε γιατί εγώ το αγάπησα πολύ. Το βιβλίο αυτό το έγραψα σε μια δύσκολη εποχή της ζωής μου. Είχα πάθει τότε ένα σοβαρό ατύχημα και έπρεπε μετά το χειρουργείο στο πόδι μου να μείνω κλεισμένη σπίτι μου για πολλούς μήνες χωρίς να μπορώ να περπατήσω. Και τώρα που το σκέφτομαι ίσως αυτός τελικά να είναι ο λόγος που διάλεξα για ήρωά μου ένα ..ιπτάμενο καπέλο. Ναι, δεν περπατάει, αλλά καθώς είναι ελαφρύ, μπορεί να πετάει και πηγαίνει παντού, μπορεί να ταξιδεύει βλέποντας ένα σωρό καινούργια μέρη, έκανε δηλαδή ότι με τίποτα δεν μπορούσα εγώ να κάνω. Φυσικά ο ήρωάς μου δεν ταξίδευε οπουδήποτε, αλλά μέσα στα τοπία ενός πολύ αγαπημένου μου ζωγράφου, του σπουδαίου Βαν Γκογκ. Και τι δεν είδε εκεί μέσα. Ηλιοβασιλέματα λουλούδια, ηλιοτρόπια, λιμάνια και πολιτείες. Αλήθεια πόσες όμορφες ώρες απόδρασης λοιπόν μου χάρισε γράφοντας έως να προσγειωθεί στο κεφάλι του ζωγράφου! Και τελικά αυτό το ψάθινο καπέλο μου έμαθε πως στη ζωή πίσω από μια αναποδιά μπορεί να βρίσκεται κάτι δημιουργικό που αξίζει να ανακαλύψεις. Μόνο με την καρδιά βλέπει κανείς την ουσία, λέει ένα άλλος αγαπημένος βιβλιοήρωας, ο Μικρός Πρίγκιπας του Σαιντ Εξυπερί. Κι εγώ, το ψάθινο καπέλο το έγραψα πιο πολύ με την καρδιά μου και λιγότερο με το μυαλό. Ε, βέβαια δε λέω, χρειάζεται κι αυτό. Πώς θα μπορούσα όμως αλλιώς να κάνω γράφοντας ένα βιβλίο για ένα ζωγράφο που περισσότερο από κάθε άλλον έβαλε στα τελάρα του όλη του την καρδιά! Σας ευχαριστώ λοιπόν από καρδιάς που ακούσατε την ιστορία του Καπέλου μου και εύχομαι σε όλους σας μια ηλιόλουστη Κυριακή, μ’ έναν ήλιο λαμπερό σαν αυτόν του Βαν Γκογκ !!!».
Τα παιδιά εμπνευσμένα από το βιβλίο έκαναν υπέροχα κολλάζ και έπαιξαν παιχνίδια ρόλων. Αναζήτησαν στο σπίτι τους παλιά ξεχασμένα καπέλα και μεταμορφώθηκαν σε μικρούς ήρωες με πολλά πρόσωπα. Η μαντάμ Μίνα-Γαλλίδα ζωγράφος, τα κορίτσια και τα αγόρια με πατίνια, το μοντέλο Χριστίνα, τα κορίτσια στην παραλία, ο σπορέας του Βαν Γκογκ και η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι πρωταγωνίστησαν σε μικρές ιστορίες και ενεπλάκησαν ενεργά με σημαντικά έργα τέχνης.
Μετά την πρώτη επαφή, η κ. Φίλια Δενδρινού επισκέφτηκε τη βιβλιοθήκη, συνομίλησε με τα παιδιά, θαύμασε τις εικαστικές δημιουργίες τους, εντυπωσιάστηκε από την φαντασία τους και ανακάλυψε τα κρυμμένα στοιχεία των έργων των παιδιών. Ο διάλογος υπήρξε αποκαλυπτικός και συναισθηματικά φορτισμένος.
Ευχαριστούμε την κ. Φίλια Δενδρινού για την μοναδική συνεργασία, για την αμεσότητά της και την ικανότητά της να μεταδίδει με τα βιβλία της βαθύτερα μηνύματα καλλιτεχνικής έκφρασης, ευαισθησίας και επικοινωνίας μέσα στη σημερινή κοινωνία. Έχει έναν μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο να αγγίζει τις καρδιές των παιδιών και να συνομιλεί μαζί τους με μυστικούς κώδικες!
Η Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας
Δρ Σταματία Κοτρέτσου