«Επί έναν αιώνα η σχέση του Κωνσταντίνου Αγαθόφρονα Νικολόπουλου με την μουσική ήταν ελάχιστα γνωστή∙ κι αυτό όχι γιατί η μουσική διάσταση του έργου του ήταν άγνωστη στην έρευνα, αλλά γιατί η διάσταση αυτή είχε υποτιμηθεί. Έτσι, παρά τις διάσπαρτες σχετικές πληροφορίες που κατά διαστήματα δημοσιεύονταν, ο μουσικός Νικολόπουλος έπρεπε να περιμένει τον Γιώργο Κωνστάντζο (Γεώργιος Κ. Κωνστάντζος, Κωνσταντίνος Αγαθόφρων Νικολόπουλος, διδακτορική διατριβή, Κέρκυρα, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, 2008) για να αναγνωριστεί η μουσική του προσφορά», Χάρης Ξανθουδάκης, «Δύο “εθνικοί” συνθέτες», στο: Χ. Ξανθουδάκης – Π. Βλαγκόπουλος – Κ. Καρδάμης – Σ. Κουρμπανά, (επιμ.) Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα, τόμ Α΄, Αθήνα, Εκδόσεις του Ωδείου Αθηνών, 2022), σ. 386-418: 387.
Χωρίς την Μουσική, το όνειρο του Κωνσταντίνου Α. Νικολόπουλου να ωφελήσει τον τόπο καταγωγής του αλλά και όλους τους Έλληνες, παραμένει ανεκπλήρωτο. Υπερβαίνοντας τα τοπικά όρια ενός εγχειρήματος αποκατάστασης του οράματός του, το Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών φιλοδοξεί να χαράξει μια δίοδο ανάδειξης του έργου του με πρωταγωνιστές νέους μουσικούς και ερευνητές από την Ελλάδα αλλά και πέρα από αυτή.
Ο ιστότοπος αυτός υπό τον τίτλο «Ο Μουσικός Κόσμος του Κωνσταντίνου Αγαθόφρονα Νικολόπουλου», φιλοξενεί τεκμήρια αυτής της προσπάθειας.