Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας με το Ίδρυμα Ωνάση και την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη
09/04/2025ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΝΑΣΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας «Οι μικροί Ταξιδευτές» υποδέχτηκε το Ίδρυμα Ωνάση, το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης. Η εικονογράφος και εικαστικός Λήδα Βαρβαρούση παρουσίασε το βιβλίο της «Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας» με ένα μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο, αναδεικνύοντας το πολύπλευρο ταλέντο της, μέσα από ένα διαδραστικό ταξίδι στον κόσμο ενός σπάνιου χάρτη και την ιστορία της Επανάστασης του 1821. Η ζωγραφική, η αφήγηση, η πρόζα, η κίνηση, η εμψύχωση των υλικών συνέθεσαν την εμπειρία μιας μοναδικής αφηγηματικής τέχνης, η οποία ενέπνευσε τα παιδιά να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.
Η καινοτόμος παράσταση με τίτλο «Ζωγραφήγηση: Ταξιδεύοντας με τα σύμβολα και τους μύθους της Χάρτας του Ρήγα», εντυπωσίασε τα παιδιά και τους γονείς, καθώς ενεπλάκησαν ενεργά σε ένα επαναστατικό, διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό παιχνίδι γεμάτο γρίφους, ιστορίες, ζωγραφική και σύμβολα. Ήρθαν σε επαφή με άγνωστες ιστορίες νομισμάτων, αρχαίων μνημείων, ιστορικών μαχών, μυθικών ηρώων, βασιλιάδων και φιλοσόφων.
Το Ίδρυμα Ωνάση πρωτοπορώντας στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Ελλάδας αξιοποίησε ένα σπάνιο αντίτυπο της «Χάρτας του Ρήγα», που διαθέτει στη συλλογή της η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη και με τη βοήθεια εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας και να τα ζωντανέψουν με τη χρήση κινητών τηλεφώνων.
Οι συντελεστές του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν: Λήδα Βαρβαρούση – Συγγραφέας και εικονογράφος, Μαρία Παζαρλή – Δρ Ιστορίας της Χαρτογραφίας, Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Βίκυ Γεροντοπούλου – Ιστορικός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Υπεύθυνη Ωνασείου Βιβλιοθήκης.
Εκ μέρους της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, το συντονισμό της δράσης είχε η Δρ Σταματία Κοτρέτσου – Υπεύθυνη του STEM Εργαστηρίου «Ντίνα Αιλιανού – Τσίγκου». Η εξωτερική συνεργάτης της βιβλιοθήκης κ. Χριστίνα Πρίνου συνέδραμε ουσιαστικά στην υλοποίηση της δράσης.
Εκφράζουμε τις πιο θερμές μας ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση κ. Α. Σ. Παπαδημητρίου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και την Υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης κ. Β. Γεροντοπούλου για την άρτια σχεδιασμένη δράση, για την άψογη συνεργασία και για το πάθος να στηρίζουν περιοχές με κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.
Το Ίδρυμα Ωνάση υλοποιεί ποικίλες δράσεις με στόχο την προαγωγή των αξιών της κοινωνικής δικαιοσύνης, παρέχοντας πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία και στον πολιτισμό. Τα τελευταία χρόνια οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, δίνοντας προτεραιότητα στις νέες τεχνολογίες και στην ενίσχυση της καινοτομίας.
Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας θεωρεί ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την ενδυνάμωση του πολύπλευρου έργου της, η σύμπραξη με φορείς, οι οποίοι προάγουν τον Πολιτισμό, όπως το Ίδρυμα Ωνάση. Η συνεργασία των δυο βιβλιοθηκών, οι οποίες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την αξιοποίηση σύγχρονων πρακτικών και καινοτόμων μεθόδων, συμβάλλει στην εξωστρέφεια και καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία. Το STEM Εργαστήριο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας «Ντίνα Αιλιανού Τσίγκου» εξελίσσεται δυναμικά ως ένας χώρος καινοτομίας, ως ένας χώρος «Maker Space», όπου η τεχνολογία ενδυναμώνει τα μάτια της ψυχής μικρών και μεγάλων για να ανακαλύψουν τα κρυμμένα μυστικά των βιβλίων.
«Και να το μυστικό μου, ένα πολύ απλό μυστικό: Μόνο με την καρδιά μπορεί κανείς να δει σωστά. Ό, τι είναι ουσιαστικό είναι αόρατο στα μάτια.»
Ο μικρός πρίγκιπας – Antoine de Saint – Exupery
Η Υπεύθυνη της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης και
του STEM Εργαστηρίου «Ντίνα Αιλιανού-Τσίγκου»
Δρ Σταματία Κοτρέτσου
Βιογραφία Λήδας Βαρβαρούση
Η Λήδα Βαρβαρούση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Διδάσκεται ζωγραφική κοντά στους εικαστικούς Ελένη Αντωνίου και Δημήτρη Μάζη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Εικαστικών Τεχνών Βακαλό και έχει σπουδάσει χορό και μουσική. Το 1983 εργάστηκε ως εικονογράφος σε εταιρεία παραγωγής ταινιών και κινουμένων σχεδίων, ενώ από το 1985 σε διαφημιστικές εταιρείες, ως καλλιτεχνική διευθύντρια δημιουργικού.
Το 1990 κέρδισε το πρώτο και το δεύτερο βραβείο του Φεστιβάλ Διαφήμισης, για την καμπάνια «Σαντορίνη» της εταιρείας Μπουτάρη- Leo Burnett.
Από το 1993 μέχρι σήμερα έχει γράψει 30 βιβλία και εικονογραφήσει περίπου 200 βιβλία στην Ελλάδα, κάποια από τα οποία κυκλοφορούν σε πολλές χώρες. Ανάμεσά τους η σειρά «Τρελοδαγκωνίτσες» (κείμενα και εικόνες), ο «Τριγωνοψαρούλης» και ο «Μάϊκ ο Φασολάκης».
Το 2006 βραβεύτηκε με το πρώτο διεθνές βραβείο εικονογράφησης από το South East Europe Children Literature Center- Sofia Bulgaria, για το βιβλίο της «Ένα Σκουλίκι με φτερά» – σειρά «Τρελοδαγκωνίτσες», εκδ. Παπαδόπουλος.
Το 2006 εικονογραφεί το αναγνωστικό της Α΄ δημοτικού «Η γλώσσα μου» και το λεξικό της Α’, Β’ και Γ΄ δημοτικού.
Το 2009 συνεργάζεται με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα με το βιβλίο της «Μια παρέα με καρδιά», που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά της Ευρώπης (Κείμενα-Εικόνες).
Το 2010 δημιουργεί τη μασκότ «Ελπίδα». που διακοσμεί το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα».
Το 2014 εικονογραφεί για την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, το βιβλίο «Τα αστέρια της Ευρώπης».
Με το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα «Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα», συνεργάζεται στενά με σχολεία, νηπιαγωγεία, βιβλιοθήκες και δήμους στα πλαίσια δράσεων για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είναι μέλος του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου (του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ) και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Το 2015 προτάθηκε από την ΙΒΒΥ Ελλάδας ως υποψήφια εικονογράφος για το βραβείο Andersen 2016.