Στο Fribourg της Ελβετίας ο συμπολίτης μας Παναγιώτης Πετρόπουλος κινητοποίησε τους Ελβετούς φίλους του να ενισχύσουν το έργο για τη συντήρηση και αναβάθμιση της Ιστορικής Βιβλιοθήκης, του εμπλουτισμού και εξοπλισμού της προκειμένου να δύναται ως χώρος να ανταποκρίνεται στο μεγαλείο των σπάνιων και ανεκτίμητων συγγραμμάτων και εκδόσεων που φιλοξενεί. Το έτος 1987 ιδρύονται δύο αδελφοί σύλλογοι, ο «Ελβετικός Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας», με έδρα το Fribourg της Ελβετίας και ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας», στην Ελλάδα, με κοινό στόχο την προστασία του πνευματικού πλούτου της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας. Μέσα στα τριάντα χρόνια αναπτύχθηκε μια γόνιμη συνεργασία μεταξύ των Συλλόγων, της Βιβλιοθήκης και όλων των Φορέων που σεβάστηκαν τα οράματα των Κωνσταντίνου Νικολόπουλου και Παναγιώτη Πετρόπουλου. Στα πλαίσια της συνεργασίας πραγματοποιήθηκαν τα ακόλουθα:
– Έγινε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ολοκλήρωση του κτηρίου που στεγάζεται η Βιβλιοθήκη.
– Κατασκευάστηκαν προθήκες ξύλινες με ειδικές προδιαγραφές προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ιδανικές συνθήκες για την φύλαξη των συλλογών που φιλοξενούνται στην Βιβλιοθήκη.
– Εξοπλίστηκε εξειδικευμένο εργαστήριο συντήρησης βιβλίων μέσα στο χώρο της Βιβλιοθήκης, για την συντήρηση των ιστορικών τόμων της Συλλογής Νικολόπουλου, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ελβετικού Συλλόγου.
Το έτος 2012 ο Ελβετικός Σύλλογος αποφασισμένος να συνεχίσει τους στόχους που έθεσε ο Παναγιώτης Πετρόπουλος, δηλαδή τη συνεργασία Ελλάδας και Ελβετίας, πιστεύοντας ότι ο θησαυρός που φυλάσσεται στην Βιβλιοθήκη αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής κληρονομιάς, μαζί με όλα τα μέλη του Συλλόγου, στηρίζει την αποστολή της Βιβλιοθήκης, χρηματοδοτώντας την συντήρηση των ιστορικών βιβλίων της Δωρεάς «Κ.Α. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ». Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς τον «Ελβετικό Σύλλογο Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας» και «Πανελλήνιο Σύλλογο Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας», για την πολύτιμη προσφορά τους μέχρι σήμερα.