Η Στέλλα Κουρμπανά γεννήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1976. Πολύ μικρή ξεκίνησε μαθήματα χορού και αργότερα πιάνου. Το 1999 αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2002 αποφοίτησε από το διατμηματικό μεταπτυχιακό του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση Θεατρολογίας-Μουσικολογίας. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα: Όψεις του Βαγκνερισμού στον ελληνικό 19ο αιώνα. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για τη μουσική, την όπερα, το θέατρο και τη λογοτεχνία στην νεώτερη Ελλάδα και έχει κάνει φιλολογικές επιμέλειες βιβλίων και μεταφράσεις από τα γαλλικά και τα ιταλικά. Έχει διδάξει στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (2014-2017) και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2019-2021) και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά έργα. Είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού Νέος Μουσικός Ελληνομνήμων, της τετραμηνιαίας έκδοσης του Ωδείου Αθηνών που έχει ως στόχο να αναδείξει τα άγνωστα κεφάλαια της ελληνικής μουσικής δημιουργίας και ζωής και συμμετέχει στην μεγαλόπνοη τρίτομη Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα (Εκδόσεις του Ωδείου Αθηνών 2022-24), ως συγγραφέας και επιμελήτρια. Από το 2013 είναι Έφορος του Ιστορικού Αρχείου του Ωδείου Αθηνών, θέση από την οποία έχει επιμεληθεί 16 αρχειακές εκθέσεις και από τον Νοέμβριο του 2023 Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών. Είναι αντιπρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης (IAML) και μέλος του ΔΣ του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας.
Ο Πέτρος Στεργιόπουλος γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών με Δίπλωμα «Άριστα Παμψηφεί» και υποτροφία στις τάξεις Ανωτέρας (Τάξεις Δ. Φωτόπουλου, Urs Rüttimann) ερμηνεύοντας σε πανελλήνια πρώτη το κοντσέρτο του A. Jolivet καθώς και έργο δικής του σύνθεσης. Ως εκπαιδευτικός με πλούσια παιδαγωγική εμπειρία έχει υπηρετήσει στην δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Μουσικό Σχολείο Ιλίου) αλλά και την ιδιωτική. Ο Πέτρος Στεργιόπουλος έχει παρακολουθήσει μαθήματα ειδίκευσης στην ιστορικά ενήμερη ερμηνεία (πλαγίαυλοι 18ου και 19ου αιώνα) κοντά στους St. Preston (Dartington School of Arts, Αγγλία), Chr. Gurtner (Austria Barock Akademie, Αυστρία) και St. Bet (Scuola diMusica Antica Venezia, Ιταλία) καθώς και με τους A.Marrion, J.C. Gerard, L. Kovacs, A. Kroeper, C. Jans στο σύγχρονο φλάουτο. Ως έκτακτο μέλος έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ενώ ως σολίστ σε κοντσέρτα για φλάουτο έχει συμπράξει με την Ελληνική Ορχήστρα Πατρών, την Sinfonietta Oρχήστρα Eγχόρδων, την Arcadia Mundi London και την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής. Εμφανίσεις ως σολίστ εκτός Ελλάδος περιλαμβάνουν το Ανόβερο-Γερμανία (Neues Rathaus), τη Βιέννη – Αυστρία (Kunsthistorisches museum, Haus Hofmannsthal, Rothschildschloss Weidhofen), το Λονδίνο – Βρετανία (St. John’s Smith Square), την Γκρενόμπλ – Γαλλία (La Source) και την Λούλεα-Σουηδία (Kulturens Hus). Μελέτες του για την ιστορία του πλαγιαύλου στη Νεώτερη Ελλάδα δημοσιεύονται στο περιοδικό «Νέος Μουσικός Ελληνομνήμων». Ως μέλος του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, μελετά τη σχέση της τεχνολογίας με τη διδασκαλία μουσικών οργάνων ως πράξη πειραματικής ακουστικής μέσα από το σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων. Αναπτύσσοντας διόδους μουσικής «σύμπραξης» σε τρέχουσες μορφές διαδραστικής επικοινωνίας και συνεχούς ροής, φιλοδοξεί να γεφυρώσει την απόκλιση Τέχνης και Επιστήμης ενθαρρύνοντας την δημιουργία εξ’ αποστάσεως δικτύων παραστατικής παιδείας σε ακριτικές περιοχές. Το 2013 η πρώτη απ’ ευθείας σύνδεση απομακρυσμένων εκπαιδευτικών κοινοτήτων με τίτλο «Ακριτών Μουσική» και αντικείμενο την διάδραση σε παραστατική πράξη με ψηφιακή αφήγηση, ψηφιακό θέατρο σκιών και Μουσική πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε Καστελόριζο, Γαύδο, Κάρπαθο, Λευκωσία και Ελληνογερμανική Αγωγή στην Αθήνα. Το 2014 η σύνθεσή του «Ξύπνα Ροζέτα», με τη συμμετοχή απομακρυσμένων μαθητών, έλαβε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό της European Space Agency (ESA) ενώ το 2017 η καλή πρακτική της «Παγκόσμιας Όπερας Επιστήμης σε πραγματικό χρόνο» συμπεριελήφθη στην έκδοση του δικτύου Υπουργείων Παιδείας της Ευρώπης (European School Network).
Περισσότερα: https://sites.google.com/site/plagiavlia/
Μνεία
Το καλοκαίρι του 2020, με πρωτοβουλία του φλαουτίστα και συνεργάτη ερευνητή του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών Πέτρου Στεργιόπουλου, ξεκίνησε μια μακρόπνοη συνεργασία ανάμεσα στην Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας και το Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών με στόχο την ανάδειξη της σημαντικής μουσικής συλλογής που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη, αλλά και της εν πολλοίς άγνωστης σχέσης του δωρητή της, Κωνσταντίνου Νικολόπουλου, με τη μουσική. Μέσα από την οργάνωση καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων, όπως συναυλίες, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, κ.τ.λ., η συνεργασία αποσκοπεί στη συνέχιση του οράματος του Νικολόπουλου για μια πνευματική, αλλά και μουσική αναγέννηση της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Η πρώτη εκδήλωση, ένα «Αφιέρωμα στον συνθέτη Κωνσταντίνο Αγαθόφρονα Νικολόπουλο» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021 στον ιερό ναό των Αγ. Ταξιαρχών στην Ανδρίτσαινα και περιλάμβανε μια ομιλία του, αείμνηστου πλέον, ομότιμου καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και τότε Διευθυντή του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών, Χάρη Ξανθουδάκη με θέμα την ανάδειξη της σημασίας του μουσικού έργου του Νικολόπουλου καθώς και συναυλία με έργα του Νικολόπουλου για φωνή και πιάνο, με την διεθνούς φήμης μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου και τον εξαιρετικό πιανίστα Δημήτρη Γιάκα. Τα περισσότερα από τα έργα ερμηνεύτηκαν για πρώτη φορά στην εποχή μας.
Τον Αύγουστο του 2022, στον χώρο της βιβλιοθήκης ετοιμάστηκε μια μικρή μόνιμη έκθεση για τον «μουσικό Νικολόπουλο» σε επιμέλεια της Εφόρου του Ιστορικού Αρχείου του Ωδείου Αθηνών Στέλλας Κουρμπανά σε συνεργασία με την προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης, Αντωνία Βλαχούση.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Στέλλα Κουρμπανά και ο Πέτρος Στεργιόπουλος ανέλαβαν τον σχεδιασμό και την επιστημονική επιμέλεια του παρόντος υπο-ιστοτόπου που είναι αφιερωμένος στον «Μουσικό Κόσμο του Νικολόπουλου» και ο οποίος θα εμπλουτίζεται συνεχώς.