«Το STEM-STEAM Εργαστήριο – Ντίνα Αιλιανού-Τσίγκου – γίνεται πραγματικότητα. Συναρπαστικές πτήσεις ρομποτικής, εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας και 3D εκτύπωσης»
15/06/2023Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΣΤΗ STEM–STEAM ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!
Τριήμερο STEM–STEΑM Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας:
«Το STEM–STEAM Εργαστήριο – Ντίνα Αιλιανού-Τσίγκου – γίνεται πραγματικότητα. Συναρπαστικές πτήσεις ρομποτικής, εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας και 3D εκτύπωσης»
Το STEM-STEAM Εργαστήριο -Ντίνα Αιλιανού-Τσίγκου- έγινε πραγματικότητα στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας. Το τριήμερο από Παρασκευή 9 Ιουνίου μέχρι Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκαν εντυπωσιακές πτήσεις ρομποτικής, εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας στο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο. Η πολύτιμη δωρεά της οικογένειας της Ντίνας Αιλιανού-Τσίγκου, στη μνήμη της, έβαλε τα θεμέλια οικοδόμησης του σύγχρονου STEM Εργαστηρίου και κατέδειξε την αξία της προσφοράς τους. Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο εξοπλίστηκε από τους/τις κ.κ.: Λίλη Τσίγκου, Κωνσταντίνο και Θησέα Μυριάνθη, οικογένεια Φραγκόπουλου (Δημοσθένη, Φανή, Γεώργιο, Ευγενία), Καίτη Αιλιανού, Εύη Αιλιανού, Ειρήνη Αιλιανού, HelenaKyttari-Djupesland, Τζουλιέτα Μαρκαρά και Μπάουμαν Αχίμ, Ρωξάνη Τσίγκου, Βασίλη Μακρή, Γιάννη και Κλειώ Μπαϊρακτάρη-Σταυρογιάννη και Ευαγγελία Παλαιολόγου.
Ο όρος STEM που εισήχθη από το National Science Foundation (NSF) των ΗΠΑ είναι το ακρωνύμιο των λέξεων Science (Φυσικές Επιστήμες), Technology (Τεχνολογία), Engineering (Μηχανική) &Mathematics (Μαθηματικά). Η εκπαίδευση STEM προϋποθέτει μια διαθεματική μαθησιακή διαδικασία, όπου το περιεχόμενο των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων δεν διαχωρίζεται, αλλά αντιμετωπίζεται ως μια δυναμική ολότητα. Μια STEM διδακτική προσέγγιση απαιτεί τη χρήση τουλάχιστον δύο γνωστικών αντικειμένων (Science, Mathematics, Technology, Engineering), τα οποία αξιοποιούνται κατάλληλα ώστε να δώσουν λύσεις σε προβλήματα της πραγματικής ζωής. Επιπλέον, η προσθήκη των Τεχνών (Arts) στην STEM εκπαίδευση, προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο ενθάρρυνσης της καινοτομίας στην κοινωνία και αποδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία των Τεχνών (STEAM προγράμματα).
Στο τριήμερο καινοτομίας και δημιουργικότητας οι μαθητές/τριες και οι γονείς και κηδεμόνες είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της STEM-STEAMεκπαίδευσης συμμετέχοντας σε τρία εκπαιδευτικά προγράμματα:
Εφαρμογές ρομποτικής
Α΄ STEM εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω να λύνω προβλήματα προγραμματίζοντας ρομπότ». Συμμετείχαν οι μαθητές/τριες: Τζατζάκης Χρήστος, Μπιτολύκος Δημήτριος, Πολύδωρος Ιωάννης, Μιχαλακοπούλου Θεοδώρα του Ηλία, Ρέππα Ασημίνα, Ρέππα Χριστίνα, Κλείσας Βίκτωρας, Κλείσα Μιράντα, Σιελούλης Φίλιππος, Σιελούλης Γεώργιος, Κανάκης Παντελής.
Τα παιδιά με την εκπαιδευτική ρομποτική είχαν την ελευθερία της εξερεύνησης και της επίλυσης προβλημάτων με παιγνιώδη τρόπο. Αναδείχτηκε με αποτελεσματικό τρόπο η έμφυτη περιέργειά τους και μπόρεσαν να μάθουν πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω τους.
Επιστημονικά υπεύθυνη: κ. Ευανθία Κοντογούρη MΕd
Εκπαιδευτές/τριες-Εμψυχωτές/τριες: κ. Ευανθία ΚοντογούρηMΕd, κ. Χρήστος Αλεξανδρόπουλος, κ. Κωνσταντίνος Φαντέλας.
Εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας
Β΄ STEAMεκπαιδευτικό πρόγραμμα«Μαθαίνω να δημιουργώ ένα εικονικό μουσείο υγιεινής διατροφής». Συμμετείχαν οι μαθητές/τριες: Σιελούλη Πηνελόπη, Κατσούλι Αλκιστίνα, Μιχαλακοπούλου Θεοδώρα του Μιχάλη, Μπιτολύκου Εβελίνα, Αμπαριώτη Μαργαρίτα.
Τα παιδιά σχεδίασαν το εικονικό μουσείο «Τα μικρά κουταλοπίρουνα», επέλεξαν αίθουσες, χρώματα, σχεδίασαν εκθέματα και είχαν την μοναδική εμπειρία να πλοηγηθούν με τα ειδικά VRγυαλιά και να αποκτήσουν μοναδικές εμπειρίες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας.
Επιστημονικά υπεύθυνη: κ. Ευανθία Κοντογούρη MΕd
Εκπαιδευτές/τριες-Εμψυχωτές/τριες: κ. Ευανθία Κοντογούρη MΕd, κ. Σταματία ΚοτρέτσουPhD, MEd, κ. Χρήστος Αλεξανδρόπουλος, κ. Αθανασία Τσιόντζιου.
Ο όρος Επαυξημένη Πραγματικότητα (AugmentedReality, AR) αναφέρεται σε εφαρμογές υπολογιστών και φορητών συσκευών, οι οποίες ενσωματώνουν στον πραγματικό κόσμο του χρήστη ψηφιακό υλικό, κυρίως εικόνα και ήχο, που έχει δημιουργηθεί από υπολογιστές, με αποτέλεσμα να επαυξάνεται η οπτική εμπειρία του πραγματικού κόσμου. Στην επαυξημένη πραγματικότητα χρησιμοποιούνται διάφορες συσκευές, όπως γυαλιά και φορητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablets.Η τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας λειτουργεί υποστηρικτικά στην ειδική εκπαίδευση γιατί προσφέρει πολυαισθητηριακή εμπειρία μάθησης, η οποία ενισχύει τη μνήμη των μαθητών/τριών και εξασφαλίζει επιτυχημένη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.
Η εικονική πραγματικότητα ή VirtualReality (VR) αφορά περιβάλλοντα που έχουν δημιουργηθεί μέσω υπολογιστή και αναπαριστούν μέρη, πραγματικά ή φανταστικά, με παρουσία αντικειμένων και ανθρώπων. Όταν τα φυσικά στοιχεία απαλειφθούν εντελώς και ο χρήστης εμβυθιστεί δημιουργείται ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.
Ο Γάλλος θεωρητικός της τέχνης AndréMalraux, στο βιβλίο του «Μουσεία χωρίς τοίχους», ήταν ο πρώτος που ανέπτυξε την ιδέα ενός φανταστικού μουσείου. Έτσι δημιουργήθηκε το εικονικό μουσείο, το οποίο έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως: ελεύθερη πρόσβαση και αύξηση της συμμετοχής των χρηστών κ.ά. Το εικονικό μουσείο στην εκπαίδευση στοχεύει αφενός στην δημιουργία μιας ευχάριστης και δημιουργικής ατμόσφαιρας και αφετέρου στην υποστήριξη του κοινωνικού του ρόλου ενσωματώνοντας άτομα με ειδικές ανάγκες ή άτομα που προέρχονται από οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες. Τα παιχνίδια και οι προσομοιώσεις ενισχύουν την ενεργό συμμετοχή και την κριτική σκέψη και βελτιώνουν τις γνωστικές και τις αισθητικές δεξιότητες των μαθητών.
Γ΄ STEAM εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διατροφομαχίες: Μαθαίνω να τρέφομαι σωστά παίζοντας», σε συνέχεια του προγράμματος «Δικαιούμαι να μάθω τι είναι καλό για την ψυχική και τη σωματική μου υγεία», εστιάζοντας σε θέματα διατροφής.
Συμμετείχαν οι μαθητές/τριες: Τζατζάκης Χρήστος, Μπιτολύκος Δημήτριος, Πολύδωρος Ιωάννης, Μιχαλακοπούλου Θεοδώρα του Ηλία, Ρέππα Ασημίνα, Ρέππα Χριστίνα, Κλείσας Βίκτωρας, Κλείσα Μιράντα, Σιελούλης Φίλιππος, Σιελούλης Γεώργιος, Κανάκης Παντελής, Σιελούλη Πηνελόπη, Κατσούλι Αλκιστίνα, Μιχαλακοπούλου Θεοδώρα του Μιχάλη, Μπιτολύκου Εβελίνα, Αμπαριώτη Μαργαρίτα.
Τα παιδιά έπαιξαν διαδραστικά παιχνίδια σχετικά με την υγιεινή διατροφή (σταυρόλεξα, παζλ, κουίζ, ιπποδρομίες), και πρότειναν να τα ενσωματώσουν στο εικονικό μουσείο με κώδικες QR.
Επιστημονικά υπεύθυνη: κ. Γεωργία Νικολακοπούλου MSc, διαιτολόγος-διατροφολόγος.
Εκπαιδευτές/τριες-Εμψυχωτές/τριες: κ. Σταματία ΚοτρέτσουPhD, MEd, κ. Ευανθία Κοντογούρη, κ. Αθανασία Τσιόντζιου, κ. Κωνσταντίνος Φαντέλας.
Η χρήση των κωδίκων QR στην εκπαίδευση δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να φωτογραφίζουν την εικόνα τους με κινητά τηλέφωνα, τα οποία είναι εφοδιασμένα με κάμερα και τα οποία, μέσω ενός ειδικού προγράμματος, μπορούν να τους αποκρυπτογραφήσουν άμεσα. Οι δισδιάστατοι κώδικες έχουν διάφορες μορφές, καθώς υπάρχουν διάφορα πρότυπα που χρησιμοποιούνται αυτή την στιγμή. Το πιο δημοφιλές είναι το QR Code, που αποτελείται από ένα λευκό τετράγωνο στο οποίο υπάρχουν διασκορπισμένες πολλές κουκκίδες, καθώς και κάποια διακριτικά σημάδια.
Την τελευταία ημέρα, Κυριακή 11 Ιουνίου, δόθηκαν οι έπαινοι στα παιδιά που συμμετείχαν και έγινε η παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους γονείς και κηδεμόνες από τα ίδια τα παιδιά.
Τον συντονισμό και την εποπτεία των STEM-STEAMεκπαιδευτικών προγραμμάτων είχε η κ. Σταματία ΚοτρέτσουPhD, MΕd, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας.
Ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας κ. Γ. Π. Βλασόπουλος και τα μέλη αυτού, η προϊσταμένη κ. Αντωνία Βλαχούση και η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Δρ Σταματία Κοτρέτσου εκφράζουν θερμές ευχαριστίες προς τους/τις κ.κ.: Λίλη Τσίγκου, Κωνσταντίνο και Θησέα Μυριάνθη, οικογένεια Φραγκόπουλου (Δημοσθένη, Φανή, Γεώργιο, Ευγενία), Καίτη Αιλιανού, Εύη Αιλιανού, Ειρήνη Αιλιανού, HelenaKyttari-Djupesland, Τζουλιέτα Μαρκαρά και Μπάουμαν Αχίμ, Ρωξάνη Τσίγκου, Βασίλη Μακρή, Γιάννη και Κλειώ Μπαϊρακτάρη-Σταυρογιάννη, Ευαγγελία Παλαιολόγου, Γεωργία Νικολακοπούλου, Ευανθία Κοντογούρη, Χρήστο Αλεξανδρόπουλου, Αθανασία Τσιόντζιου Κωνσταντίνο Φαντέλα.