«Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΤΡΟΧΙΑ»
26/11/2021«Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται» – Κικέρων
Το Φθινόπωρο τελειώνει, η νέα σχολική χρονιά έχει προχωρήσει και η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας διαγράφει μια δυναμική πορεία συμμετέχοντας σε διεθνή συνέδρια και οργανώνοντας καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες της εποχής του κορονοϊού, δια ζώσης ή διαδικτυακά ή συνδυασμός αυτών.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας συμμετείχε στο 27ο Διεθνές Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών που έλαβε χώρα διαδικτυακά από 25 μέχρι 28 Οκτωβρίου παρουσιάζοντας την εργασία με θέμα «Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας και η Συλλογή Κωνσταντίνου-Αγαθόφρονα Νικολόπουλου: ένα διεθνές κέντρο του Διαφωτισμού σε ένα απόκεντρο σημείο του Ελληνικού Κόσμου» με εισηγητές τους: Γιώργο Κατσαμάκη, Παντελή Μπράτη, Κέλλυ Φατούρου, Αντωνία Βλαχούση και Σταματία Κοτρέτσου. Η εργασία, η οποία εισέπραξε κολακευτικά σχόλια από τους συμμετέχοντες συνέδρους, έγινε με αφορμή την πρόσφατη οργάνωση και ψηφιοποίηση του υλικού της Βιβλιοθήκης και συγκεκριμένα τη μεγάλη ιδιωτική συλλογή του λόγιου, βιβλιοθηκάριου και διαφωτιστή Κωνσταντίνου-Αγαθόφρονα Νικολόπουλου, που έζησε και πέθανε στο Παρίσι. Η χρήση εργαλείων συγκριτικής μελέτης επέτρεψαν μια εκτίμηση της μοναδικότητας του υλικού που για δεκαετίες κατέστησε τη Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας «κοινή Ακαδημία δι’ όλην την Πελοπόννησον», όπως ήταν και η βούληση του ιδρυτή της. Η έρευνα ανέδειξε τη βιβλιοποικιλότητα της συλλογής Νικολόπουλου, αποτίμησε την αξία και τη σπανιότητα των εκδόσεων που περιλαμβάνει, συγκρίνοντάς τη με άλλες μεγάλες ιδιωτικές συλλογές και βιβλιοθήκες του ελληνικού χώρου, αποτύπωσε τις βασικές θεματικές, γλωσσικές και άλλες ενότητές της και στοχάστηκε για τον πρωτοπόρο ρόλο των συλλεκτών στη συγκρότηση του ελληνικού βιβλιοθηκονομικού corpus ως αναγκαίου θεσμού για την αναγέννηση του έθνους και τη μόρφωση του λαού. 200 χρόνια μετά το 1821, η Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας αποδεικνύει πως ο σπόρος της επανάστασης είναι η γνώση και η ελευθερία. Παράλληλα η έρευνα παρουσίασε τον τρόπο που το Κράτος έχει διαχειριστεί μια τόσο σπάνια και σημαντική βιβλιοθήκη όπως αυτή της Ανδρίτσαινας από τη στιγμή (1840) που έφτασαν στην ορεινή Ηλεία 47 κιβώτια με βιβλία του 16ου έως 18ου αιώνα μέχρι σήμερα (2021).
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στον σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=Y3zOVgob6gU&list=PLOsu8QXB-vv6xv0hvt9GsGSGuf-G_M-AH&index=3
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
1. Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας ξεκίνησε συνεργασία με σχολικές μονάδες της περιοχής.
Στις 29 Οκτωβρίου υποδέχτηκε και ξενάγησε σε όλους τους χώρους τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Ανδρίτσαινας και την Νηπιαγωγό κ. Χριστίνα Πρίνου. Όλοι είχαν την ευκαιρία να δουν τις μόνιμες συλλογές της Βιβλιοθήκης, τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, το δανειστικό τμήμα και τον πρόσφατο εξοπλισμό για την απολύμανση των βιβλίων. Στον χαρούμενο παιδικό χώρο της βιβλιοθήκης παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά στο πρώτο μέρος του εκπαιδευτικού βιωματικού προγράμματος «Οι περιπέτειες ενός δέντρου» με την Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Δρ Σταματία Κοτρέτσου.
2. Στις 19 Νοεμβρίου η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας υποδέχτηκε και ξενάγησε τους μαθητές/τριες του Γενικού Λυκείου Ανδρίτσαινας, τη Δ/ντρια κ. Στυλιανή Θάνου και τις καθηγήτριες κ. Θεώνη Δούρου και κ. Ζωή Μακρή. Η ομάδα του Λυκείου συμμετείχε στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Μουσείο;» με την Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Δρ Σταματία Κοτρέτσου. Δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές/τριες να συγκρίνουν τον Μουσειακό χώρο της Βιβλιοθήκης και το Λαογραφικό Μουσείο της Ανδρίτσαινας, ως προς τον τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων και ως προς την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων κατά την ξενάγηση. Τα παιδιά χωρισμένα σε 5 ομάδες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το εντυπωσιακό κτήριο του Μουσείου που αναδεικνύει λαογραφικά στοιχεία, ήθη και έθιμα από την ευρύτερη περιοχή της Ανδρίτσαινας, και να εντοπίσουν και καταγράψουν εκθέματα που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση.
3. Για την τρέχουσα σχολική χρονιά η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας σε συνεργασία με το Μαθητικό Δίκτυο «Ατίθασα Πινέλα», άλλους φορείς και εξωτερικούς συνεργάτες σχεδιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Μουσείο;» αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αξιοποιώντας χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης και του Μεγάλου Δωρητή της, Κων/νου Αγαθόφρονα Νικολόπουλου.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας θα επανακυκλοφορήσει το επετειακό 4ο τεύχος του περιοδικού «Μέλισσα», 200 χρόνια μετά. Εκδότης του περιοδικού ήταν ο Κων/νος-Αγαθόφρων Νικολόπουλος και κυκλοφόρησαν συνολικά τρία τεύχη, ένα το 1819, ένα το 1820 και το τελευταίο το 1821, το οποίο αποτελεί μέρος της δωρεάς του και βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Μουσείο;», εστιάζει στην καινοτόμα φιλοσοφία της STEM-STEAM-STREAM εκπαίδευσης και έχει σκοπό την να προτείνει λύσεις για το πώς θα σχεδιαστεί ένα σύγχρονο Μουσείο για παιδιά και εφήβους, με εκθέματα που σχετίζονται με την ελληνική επανάσταση, το οποίο θα είναι ελκυστικό και θα εξασφαλίζει προσβασιμότητα σε όλους. Οι μαθητές, μέσα από την εκπαίδευση STREAM, μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως προσαρμοστικότητα, επίλυση προβλημάτων, πολύπλοκη επικοινωνία, συστηματική σκέψη, αυξημένη γνωστική ανάπτυξη, βελτίωση της μακροχρόνιας μνήμης, δημιουργία νέων τρόπων σκέψης και βελτίωση της ικανότητας ανάκλησης της μνήμης.
Στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Μουσείο;» συμμετέχουν 9 σχολεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας: 8o Γυμνάσιο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, 1ο Γυμνάσιο Περιστερίου, 3ο Γυμνάσιο Περιστερίου, 8ο Γυμνάσιο Περιστερίου, 8ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου και από τον Νομό Ηλείας Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Πύργου, 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, Γενικό Λύκειο Κρεστένων και Γενικό Λύκειο Ανδρίτσαινας.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί τα παρακάτω:
Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση των καθηγητών των συνεργαζόμενων σχολείων και των Υπεύθυνων της Βιβλιοθήκης στη Μόνιμη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» στην Καλαμάτα. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη μόνιμη συλλογή «Ένδυμα Ψυχής» και την περιοδική έκθεση του διεθνούς φήμης Γλύπτη Νίκου Φλώρου «Ήρωες από μέταλλο». Στο πλαίσιο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πάμε Μουσείο;» η κ. Βικτωρία Καρέλια παραχώρησε συνέντευξη στη Βιβλιοθήκη και αυτό που εντυπωσίασε όλους είναι ότι ο σχεδιασμός του χώρου και η παρουσίαση των εκθεμάτων είναι προσανατολισμένη προς την αισθητηριακή εμπειρία σε συνδυασμό με τη θεατρικότητα των φωτισμών της κ. Ελευθερίας Ντεκώ αλλά και την υποβλητική ηχητική εγκατάσταση του συνθέτη κ. Δημητρίου Μπάκα. Συμμετείχαν οι: Η Προϊσταμένη Βιβλιοθήκης κ. Αντωνία Βλαχούση, η Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας Βιβλιοθήκης Δρ Σταματία Κοτρέτσου, η Δ/ντρια του Γενικού Λυκείου Ανδρίτσαινας κ. Στέλλα Θάνου και οι καθηγήτριες των συνεργαζόμενων σχολείων κ. Θεώνη Δούρου, κ. Ζωή Μακρή, κ. Εύη Θεοφανίδου, κ. Πολυτίμη Θεοδωρίδου, κ. Μαρία Καούκη, κ. Ζαχαρούλα Μουρελάτου και η κ. Γιώτα Στελλάκη.
H συλλογή ελληνικών ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» δημιουργήθηκε από το ιδρυτικό μέλος και την επί σειρά ετών Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, Β. Καρέλια, αρχικά σαν προσωπική συλλογή. Καρπός της συλλεκτικής προσπάθειας 50 χρόνων, παραχωρήθηκε στο Λ.Ε.Κ. προκειμένου να ενσωματωθεί σε έναν καταξιωμένο φορέα προστασίας και προβολής της ελληνικής παράδοσης. Έκτοτε φέρει, σε ένδειξη αναγνώρισης και έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Ε.Κ., το όνομα της συλλέκτριας. Η συλλογή περιλαμβάνει πλήρη ενδυματολογικά σύνολα, γυναικεία και ανδρικά, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, χρυσοκέντητους επενδύτες, εξαιρετικά δείγματα της τέχνης των τερζήδων, καθώς και κοσμήματα, που δεν καλύπτουν απλώς τις ανάγκες συμπλήρωσης και στολισμού των ενδυμασιών, αλλά αποτελούν αυτόνομο και σημαντικό κομμάτι της συλλογής.
Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του συνεργαζόμενου σχολείου, 1ου Γυμνασίου Περιστερίου, στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» στην Καλαμάτα με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Εύη Θεοφανίδου. Η Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας Βιβλιοθήκης συμμετείχε στην εκπαιδευτική επίσκεψη, γνώρισε την ομάδα των μαθητών και παρακολούθησε μαζί τους το επετειακό πρόγραμμα «Η Ελληνική Επανάσταση και ο κόσμος».
Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη συνάντηση με τον Γλύπτη κ. Νίκο Φλώρο, ο οποίος για τις ανάγκες του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πάμε Μουσείο;» παραχώρησε στη Βιβλιοθήκη συνέντευξη με αφορμή την έκθεσή του «Ήρωες από μέταλλο». Η έκθεσή περιλαμβάνει ψηφιδωτά, γλυπτά κοστούμια και πορτραίτα τεραστίων διαστάσεων, χρησιμοποιώντας υλικά της καθημερινότητας όπως εφημερίδες και κουτάκια αλουμινίου, που μετατρέπονται σε ύφασμα. Ουσιαστικά δημιούργησε ένα νέο υλικό, για το οποίο ο γλύπτης κατέχει από το 2003 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας Βιβλιοθήκης Δρ Σταματία Κοτρέτσου και οι καθηγήτριες των συνεργαζόμενων σχολείων κ. Εύη Θεοφανίδου και κ. Πολυτίμη Θεοδωρίδου.
O Νίκος Φλώρος είναι Έλληνας σουρεαλιστής γλύπτης. Γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας, σπούδασε κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο στην Αθήνα και ζωγραφική, σκηνογραφία και θέατρο στην σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Δημιουργίες του έχουν φιλοξενήσει κορυφαίοι εικαστικοί χώροι ανά τον κόσμο, σε Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία και διακρίσεις. Τη δουλειά του επιφανή Έλληνα καλλιτέχνη έχουν επιβραβεύσει εξέχουσες προσωπικότητες της τέχνης. Τον Σεπτέμβριο του 2012 τον επέλεξε ως καλλιτέχνη ο Αλβέρτος του Μονακό προκειμένου να φιλοτεχνήσει ένα έργο εμπνευσμένο από την πριγκίπισσα Grace Kelly για τον εορτασμό των 30 χρόνων από τον θάνατό της. Τα γλυπτά κοστούμια του Έλληνα καλλιτέχνη φιλοξενήθηκαν με τεράστια επιτυχία στο Μόντε Κάρλο, αφού πρώτα είχαν εκτεθεί στο Βασιλικό Μουσείο της Ουάσιγκτον για 3 μήνες. Για το διάσημο κοστούμι του, “Red Queen Elizabeth”, έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 πρόκειται να κάνει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο της Μόσχας, μετά από πρόσκληση που έλαβε από τους Ρώσους όταν επισκέφτηκαν την έκθεσή του στη Βιέννη.
Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση γνωριμίας όλων των συμμετεχόντων σχολείων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Μουσείο;» με συντονίστρια την Δρ Σταματία Κοτρέτσου, η οποία υποδέχτηκε τα συνεργαζόμενα σχολεία εκ μέρους του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης. Συμμετείχαν περίπου 250 μαθητές και καθηγητές. Τη συνάντηση παρακολούθησε η Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης κ. Αντωνία Βλαχούση, η οποία ευχαρίστησε θερμά τα συνεργαζόμενα σχολεία, τους Δ/ντές/τριες, καθηγητές/τριες και τους μαθητές/τριες.
Συμμετείχαν οι: η Δ/ντρια του Γενικού Λυκείου Ανδρίτσαινας κ. Στέλλα Θάνου και οι Καθηγήτριες κ. Αργυρώ Ασβεστά, κ. Ευαγγελία Βελλή, κ. Θεώνη Δούρου, κ. Εύη Θεοφανίδου, κ. Πολυτίμη Θεοδωρίδου, κ. Μαρία Καούκη, κ. Ευανθία Κοντογούρη, κ. Ζωή Μακρή και η κ. Κωνσταντίνα Σταυροπούλου.